close
Parking space

Saesoldong I House / JYJ Architects

Saesoldong I House / JYJ Architects

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, FacadeSaesoldong House I / JYJ Architects - Exterior photography, fence, handrail, terraceSaesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, BeamSaesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade+ 35


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    311 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Main architect:

    Jung Kyungmo

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek

Meeting with the client – In June 2021, the client suddenly visited our company without a reservation. The first thing he told us was that he wanted to build a detached house, but he builds it well. That’s what most architects say. Who wouldn’t want to do it well? In the architecture market of mistrust, we feel sorry for the client, saying, “I won’t be fooled. The client, who came back after asking a few questions, did not contact us for a long time as we had planned. Finally, after about a month, the client visited us and said, “I was torn between low design costs and local builder homes, but now I want to stop thinking about it and want to be with we “….

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek
Saesoldong House I / JYJ Architects - Image 25 of 35
Plan – 1st floor
Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek

Why build a house – Having only lived in an apartment, he dreamed of a house that most people own. However, he reached retirement age and wanted to live the rest of his life where he could have his garden and patio and be with his dog rather than living in a comfortable but inconvenient apartment.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior photography, fence, handrail, terrace
© Cheon Youngtaek
Saesoldong House I / JYJ Architects - Image 26 of 35
Plan – 2nd floor

The customerthe requirements of – At first, he left everything to us with no special requirements other than asking us to design it well. However, there was one thing he wanted to think about in the design. The surface that can be directly built without a subcontractor rather than calling on a builder with a general building permit, tight construction cost [no client has spare money]four bedrooms [4 family members]a room of at least 4.5 meters on each side [5-6 pyeong], and a parking lot that allows it to enter the house without being exposed to the rain after parking, and a courtyard that receives a lot of sun but protects privacy. Other than that, he just said he let us do it. The customer’s words deceived us, “I trust you, so do your best”, we put a lot of time and effort into it. We wanted to offer the customer a healthy and warm home without defects or mold, like a tailor-made suit that fits him.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Cheon Youngtaek
Saesoldong House I / JYJ Architects - Interior Photography
© Cheon Youngtaek

Architectural planning – The site is a detached house located in the East district [Saesol-dong] of Songsan Green City, Hwaseong, which is under development. As with most town center single-family home sites sold in lots, this site is in a grid of a square with one side of flat land facing a road. Other houses will be built on either side of this one, and it is a land with right of light due north. As the road is on the south side, we chose a ‘giyeok [ㄱ]’ shape for utility space to find the interface between light and privacy and to create a stable interior with the surrounding situation. Having a piling parking lot connected to a courtyard and a large terrace on its upper level, it was ‘Digwu [ㄷ]’-shaped so that it could have a large yard and a large terrace.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior photography, windows, facade, terrace, handrail
© Cheon Youngtaek
Saesoldong House I / JYJ Architects - Image 34 of 35
Division 04

We hoped that all the rooms would face the south-facing courtyard so that they could see the sunlight and the changing nature and enjoy the spatial experience of the visual changes of daily life. So walking through spaces, feeling the transformation of nature in the yard, feeling the weather change with light and shadow, and looking at the sky and the stars in the wind, we thought it might be the pleasures of everyday life in this house.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek
Saesoldong House I / JYJ Architects - Image 32 of 35
Unit 02
Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Fence, Brick, Facade, Handrail
© Cheon Youngtaek

On the first floor are shared spaces [entrance, living room, kitchen, utility room, stairs], the master bedroom and a space for the wife. On the other hand, the second floor consists of male rooms, including the first son’s room at the end of the long side in the shape of ‘ㄱ’, the second son’s room at the end of the short side, one between -two shared, and husband’s space. You can see the sky through the high corner window as you enter the driveway after passing the parking lot. When you enter the living room through the front door, the courtyard is naturally connected to the living room through the entire window, while the living room extends to the courtyard. In the living room that opens to the courtyard, you can feel the flow of seasons and time and feel comfortable. Typically, the stairs to the second floor are installed near the front door for convenience, but this home puts the stairs deep, giving them more opportunities to meet.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Image 30 of 35
North elevation
Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek

Due to the gable roof as per district unit guidelines, the second floor has a high floor height to give a feeling of openness, and a private terrace at the bottom of the second floor and an open terrace with a vegetable garden facing to the road are placed for them. use the outdoor space according to their mood and situation. On this terrace facing the road, there is also a place to hang the laundry on a sunny day. Following this project, we are currently planning a Ⅱ detached house in Saesol-dong.

Saesoldong House I / JYJ Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Cheon Youngtaek

John Smith

The author John Smith