close

Jaurès Small Housing / archi5

© Sergio Grazia© Sergio Grazia© Sergio Grazia© Sergio Grazia+ 23


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    4874 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. Located on land in the heart of the block occupied by an 8-storey car park, the project includes two operations of 75 housing units for sale and 74 social housing units. The project proposes to engage the actors of the project, as well as the inhabitants, in the steps of a rational, visionary and sustainable approach to urban transformation. The social housing building is built with a wooden structure, while the home ownership building is built by retaining and adapting the concrete structure of the existing car park. Through their respective specificities, the two projects respond to the overall challenge set.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The preliminary demolition costs are completely reviewed. The new wood frame operation for Jaurès housing offers a structure adapted to the specifications of Paris Habitat (thickness of the building, orientation, interior organization). The social housing operation is made up of the main building, two single-storey wings and a set of two-storey houses along the eastern terraced line. Beyond the quality of the new housing, the project is guided by the improvement of the pre-existing building, the harmony, and the balance between the new and the old inhabitants of the site. The layout of the buildings, perpendicular to the front buildings, offers a maximum of visual openings.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

No opposite building is created. The new dwellings are oriented east-west. Sliding shutters increase the privacy of the inhabitants, blurring the side views. Two wide side passages allow a real greening of the site. Sunny and open, these gardens are planted with tall trees. At the heart of the plot, a large crossing is now perceptible. It determines a new urban perception, a fluidity of space. The gardens of the two projects are carried out in continuity in a single large garden.

Floor plan
Floor plan
Section
Section

By preserving the traces of the existing building, the project links the district to the essence of its constitution. This peripheral district in the process of becoming residential housed multiple activities which forged its urban structure. Totally redesigned, but not erased, the heart of the block is transformed in continuity, without rupture or denial. The social housing building, on the Jaurès side, takes up the codes of the old with an apparent wooden frame that supports the balconies. With a strong and committed desire for preservation and ecological construction of high environmental quality, the project brings to the site the ambition of quality, ethical and sustainable architecture.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Section
Section

The materials used, wood cladding and zinc roofing, are natural and durable. The typological variety gives rise to a varied architectural language, which composes a coherent urban whole. This game of scale and materials promotes the expression of a domestic and friendly language.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

In spatial continuity, the gardens are delimited in the center of the plot. The footpaths also serve as climbing routes and run along the buildings all along the plot. Dense and continuous for the course, the garden is scattered around the planted spaces. This management method, developed from the La Vallée garden, then theorized and extended to all spaces and all scales, has been exported to cities in France and abroad.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

It highlights an innovation in the management of green spaces, formerly exploited as sterile spaces. We want to leave the garden as spontaneously as possible once planting is done. With a thickness of 13m and frames of 6m, the building is designed for a wooden construction which we prefer to avoid as much as possible the sealing of the upstands or any other work likely to leak. Watertight terraces are avoided in favor of adjoining balconies. The roofs are covered with zinc and the overhangs of the building overlap.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Trees punctuate the large spaces, with rather light foliage chosen for its flowering, an annual signal of renewal. 1 m3 of new wood is one tonne less CO2 in the atmosphere. The wooden construction promotes the use of renewable energies, reduces energy consumption and favors the use of biosourced materials.

In addition, wood and its dry process allow a drastic reduction in the pollution of construction sites. It is a real asset in a particularly dense and difficult to access urban site like this one, and with a construction site whose phasing on an occupied site makes the advantages of this material essential. Wood brings environmental qualities to the building in a passive way while giving it a warm and rewarding identity. This desire to highlight the wood material is also found at the heart of the homes in which we have chosen to leave the CLT visible in the dry rooms, like a manifesto. Thus the social housing offered is generous, of high quality (balconies, double exposure, etc.) and offers an image that is both ecological and modern.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

admin

The author admin